Diabetes ja sydän

Diabetes on sydämen ja verisuonten sairaus

Tyypin 2 diabetes moninkertaistaa riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin

Tyypin 2 diabeteksen on todettu liittyvän suurentuneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Diabeteksen hoidon tärkeimpiä tavoitteita onkin sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisy.

Sydämen vajaatoiminta on diabeetikoilla muita yleisempää. Lisäksi diabetesta sairastavilla sydämen vajaatoiminnan ennuste voi olla huonompi. Diabeteksen hyvällä hoidolla voidaan kuitenkin parantaa potilaiden ennustetta merkittävästi.1

Diabetes aiheuttaa sydänmuutoksia mm. sydämen pienissä verisuonissa ja hermotuksissa sekä sydänlihassoluissa. Diabetes altistaa myös suurten verisuonten, valtimoiden vaurioitumiselle ja plakin muodostumiselle eli ateroskleroosille. 

Diabetesta sairastavilla on myös tavallista enemmän valtimosairauksia, joita ovat sepelvaltimotauti, aivovaltimotauti ja alaraajojen valtimotauti. Diabeetikolla on kolminkertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin. Tämä johtuu siitä, että diabeetikon valtimot ahtautuvat tavallista herkemmin. Myös eteisvärinän riski on suurentunut.2 Eteisvärinä taas nostaa aivoinfarktin riskiä.3

Sydän- ja verisuonisairauksien riskiä voi pienentää huolehtimalla diabeteksen hyvästä hoitotasapainosta terveellisten elintapojen ja lääkehoidon avulla. Hyvä hoito ehkäisee lisäsairauksien riskiä.4 Huonossa hoitotasapainossa olevaan diabetekseen liittyy suuri lisäsairauksien riski.

Pidä itsestäsi huolta.

Älä särje sydäntä – omaasi tai läheistesi.