Mitä minä voin tehdä?

Miten voin itse vaikuttaa diabetekseen?

Elintavat

Elintapahoito on tyypin 2 diabeteksen hoidon perusta1 myös lääkehoitoa tarvitsevilla. Lääkehoito ja elintapahoito tukevat toisiaan.

Verensokeri on mahdollista usein saada normaaliksi tai ainakin matalammaksi ruokavaliolla, laihduttamalla ja liikuntaa lisäämällä, jos 2 tyypin diabetes on todettu tarpeeksi ajoissa.

Katso tästä ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkit elämäntapamuutoksiin ja niihin motivoitumiseen:

Katso video

Ravitsemus

Tyypin 2 diabeteksen hoidossa pyritään edistämään painonhallintaa. Painonhallinnan ja mahdollisen painonpudotuksen avulla saavutetaan paremmat veren rasva- ja sokeripitoisuudet sekä verenpainearvot. Jo muutaman kilon painonpudotuksella on vaikutusta. Samalla diabeetikon on tärkeä kiinnittää huomiota ruokavalion monipuolisuuteen. On hyvä muistaa, että ruoasta voi silti nauttia! Painonhallinnan muutokset lähtevät usein ruokatottumusten ja ruoan laadun tarkastelusta.

Painonhallinta perustuu pysyviin ruoka- ja liikuntatottumuksiin vaarantamatta terveyttä. Siihen kuuluu painon putoaminen sekä sen pitäminen alempana. Muutokset tukevat terveyttä.

Katso tästä ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkit diabetes- ja sydänystävälliseen ruokailuun:

Katso video

Liikunta

Liikunta on tärkeä osa tyypin 2 diabetesta sairastavan elämää. Jokapäiväisenä liikunta tukee diabeteksen hoitoa ja auttaa jaksamaan arjessa.

Ruokavalio ja liikunta ovat tärkeimmät painonhallinnan keinot. Liikunnan hyvät vaikutukset korostuvat kakkostyypin diabeetikoilla. Säännöllisen liikunnan avulla pystytään parantamaan sokeritasapainoa, veren rasva-arvoja sekä insuliiniherkkyyttä.2 Säännöllinen liikunta laskee myös verenpainetta.3

Rasittava tai kohtalaisen kuormittava liikunta parantaa insuliiniherkkyyttä heti liikuntasuorituksen jälkeen, ja vaikutus voi kestää 24 tunnista kolmeen päivään. Liikunta lisää lihasmassaa ja vähentää rasvaa, mikä parantaa insuliiniherkkyyttä ja tehostaa sokeriaineenvaihduntaa.4

Tupakointi

Tupakointi vahingoittaa ja vaurioittaa samoja elimiä kuin diabetes: sydäntä ja verisuonia. Sekä tupakointi että diabetes kalkkeuttavat verisuonia, nostavat verenpainetta ja kiihdyttävät sydämen sykettä.

Tupakointi on diabetesta sairastavalle erityisen vaarallista. Tupakointi aiheuttaa myös keuhkosairauksia ja lisää useiden elinten syöpäriskiä.

Omaseuranta

Terveyden omaseuranta on tärkeää, jotta lääkäri pystyy tarvittaessa tekemään muutoksia hoitoon. Diabeetikon kannattaa muistaa erityisesti verensokerin ja verenpaineen seuranta. Myös jalkojen ja suun terveyden tarkkailu on oleellinen osa omaseurantaa.

Hyvällä verensokeritasapainolla on edullinen vaikutus kaikkien lisäsairauksien ehkäisyyn. Saat lääkäriltäsi tai diabeteshoitajaltasi yksilölliset ohjeet verensokeriarvojen omaseurantaa varten.

Korkea verenpaine ei välttämättä tunnu miltään, mutta se rasittaa sydäntä ja verisuonia. Verenpaineen säännöllinen mittaaminen on tärkeää. Verenpainearvo kertoo paljon yleisterveydestä ja lisäsairauksien kehittymisestä. Verenpaineen mittaus kuuluu perustutkimuksiin lääkärin tai hoitajan vastaanotolla. Sen lisäksi verenpainetta voi mitata terveyskeskusten omatoimipisteillä tai kotona omalla verenpainemittarilla.

Diabeteksen yhteydessä voi ilmaantua jalkaongelmia, joista yleisimpiä ovat jalkojen krooniset haavaumat. Hoitamalla jalkoja, ehkäisemällä haavojen syntyä ja käyttämällä sopivia kenkiä voit tehokkaasti estää haavaumia. Ole terveydenhuoltoon heti yhteydessä, mikäli huomaat haavauman jalassasi.

Huono sokeritasapaino voi aiheuttaa suun kuivumista, joka altistaa suusairauksille, kuten ientulehdukselle, hampaiden reikiintymiselle ja hampaiden irtoamiselle (parodontiitti). Suussa olevat infektiot voivat lisäksi horjuttaa diabeteksen hoitotasapainoa. On tärkeää harjata hampaat kahdesti päivässä ja puhdistaa hammasvälit päivittäin. Lisäksi on hyvä käydä hammaslääkärillä säännöllisesti.

Lääkehoito

Elintapamuutosten lisäksi diabetesta hoidetaan verensokeria alentavalla lääkityksellä

Elintapahoito on tyypin 2 diabeteksen hoidon perusta. Jos elintapahoito ei riitä diabeteksen hyvän hoitotasapainon saavuttamiseksi, voidaan rinnalle aloittaa diabeteksen lääkehoito. Terveellisiä elämäntapoja on tärkeä noudattaa lääkehoidon rinnalla.

Ruokavalion, liikunnan ja painonhallinnan tueksi lääkäri voi määrätä potilaan yksilöllisen tarpeen mukaiset lääkkeet korkean verensokerin hallitsemiseksi ja lisäsairauksien ehkäisemiseksi. Diabeteslääkkeet voivat olla joko suun kautta otettavia tabletteja tai pistoksina annosteltavia. Usein tyypin 2 diabeteksen lääkehoito aloitetaan tablettihoidolla, mutta diabeteksen kehittyessä haiman insuliinituotanto saattaa heiketä. Silloin tablettihoitoon voidaan yhdistää pistoshoito.5

Koska diabetes on etenevä sairaus, on lääkityksen sopivuus tarkastettava säännöllisesti lääkärin tai diabeteshoitajan kanssa. On tärkeää ottaa säännöllisesti kaikki lääkärin määräämät lääkkeet.

Lääkehoidon aloittamisen myötä painon seuranta on tärkeää. Diabeteksen hoidossa on tärkeää tarkkailla myös verenpaine- ja kolesteroliarvoja. Jos verenpaine- ja kolesteroliarvot ovat koholla, eikä elintapahoito riitä, voi varsinaisten diabeteslääkkeiden lisäksi hoitoon yhdistää verenpaine- ja kolesterolilääkkeitä.

Pidä itsestäsi huolta.

Älä särje sydäntä – omaasi tai läheistesi.