Sydämesi asialla
Boehringer-Ingelheim logo

Mitä sydämen vajaatoiminta on?

Sydämen vajaatoiminnassa sydämen toiminta on heikentynyt, eikä se pysty pumppaamaan riittävästi verta keuhkoihin ja muualle elimistöön.

Sydämen vajaatoiminnan taustalla on usein jokin sydän- tai verisuonisairaus, kuten sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine tai läppävika.

Noin 10 prosentilla 70 vuotta täyttäneistä on sydämen vajaatoiminta.

On tärkeää, että keskustelet sairaudestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jos vointisi heikkenee.

Sydämen vajaatoiminnan kolme pääoiretta ovat:

Hengenahdistus

Ylimääräisen nesteen kertyminen, joka voi johtaa nilkkojen turpoamiseen

Uupumus

Kerro ammattilaiselle oireiden vaihtelusta

Sydämen vajaatoiminnan pahenemisvaiheet saattavat vaatia sairaalahoitoa. Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jos vointisi heikkenee tai koet merkkejä vajaatoiminnan vaikeutumisesta.

Tunnista sydämen vajaatoiminnan vaikeutumisen merkit:

  • painonnousu, jopa useita kiloja viikossa
  • turvotuksien ilmaantuminen
  • hengenahdistuksen lisääntyminen
  • kuiva yskä ja sykkeen nousu.

Yksilöllinen lääkehoito

Sydämen vajaatoiminta tarvitsee jatkuvaa lääkehoitoa. Jokaiselle potilaalle räätälöidään yksilöllinen lääkehoito, jota on erittäin tärkeää noudattaa myös silloin, kun vointi tuntuu normaalilta.

ESC-suosituksen mukaiset lääkkeet systoliseen sydämen vajaatoimintaan

ACE/ARNI

Beetasalpaajat

Mineralo­kortikoidi-
reseptorin salpaajat

SGLT2-estäjät

2021 ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure, European Heart Journal, Volume 42, Issue 36,  21 September 2021, Pages 3599-3726, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehab368.

Lähde: Sydämen vajaatoiminta. Käypä Hoito suositus. Duodecim 2017 (viitattu 3.2.2022). www.käypähoito.fi

Omahoito

Omahoidolla tarkoitetaan omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimista. Siihen kuuluvat terveellinen suositusten mukainen ruokavalio, liikunta, tupakoimattomuus ja mielen hyvinvointi, mukaan lukien hyvä ja riittävä uni.

Omahoitoa ovat myös sairauksien ehkäisy ja hoitojen toteuttaminen arjessa. Oman voinnin seuranta on myös tärkeää, sillä esimerkiksi painon äkillinen nousu voi olla merkki pahenemisvaiheesta. Painon lisäksi verenpainetta ja leposykettä on hyvä seurata säännöllisesti. Huolehdi hyvinvoinnistasi aina lääkärin, apteekkihenkilökunnan tai sairaanhoitajan ohjeiden mukaisesti.

Kun kaipaat tukea tai apua sairautesi kanssa, käänny rohkeasti hoitajan tai lääkärin puoleen. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat sydämesi asialla!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Sinua saattaisi kiinnostaa myös