Tyypin 2 diabeteksen hoito elämäntavoilla ja ruokavaliolla

You are currently viewing Tyypin 2 diabeteksen hoito elämäntavoilla ja ruokavaliolla

Haluaisitko tehdä oikeita valintoja ruokavaliosi suhteen? Tyypin 2 diabeteksen ruokavalio-oppaastamme löydät käytännönläheistä lisätietoa esimerkiksi terveyttä edistävän ruokavalion ja ateriarytmin koostamisesta sekä suotuisista muutoksista elintavoissa.

Lue lisää tästä artikkelista ja lataa ruokavalio-opas käyttöösi.

Tyypin 2 diabeteksen ruokavaliohoidolla on kolme keskeistä tavoitetta.

  1. Sen avulla pyritään mahdollisimman hyvään verensokeritasapainoon huomioiden kunkin potilaan yksilöllinen tilanne.
  2. Toinen keskeinen, vähintään yhtä tärkeä tehtävä ruokavaliolla on suojata diabetekseen sairastunutta niiltä lisäsairauksilta, jotka tekevät juuri tyypin 2 diabeteksesta vaarallisen. Näin ollen ruokavalio tulee suunnitella yhtä aikaa sellaiseksi, että se paitsi parantaa verensokeriarvoja, myös laskee verenpainetta, veren kolesterolia ja matala-asteista tulehdusta – edistäen sydän- ja verisuonisairauksien sekä muisti- ja syöpäsairauksien ehkäisyä.
  3. Painonhallinta on kolmas keskeinen tavoite.

Painonhallinnalla on useita terveysvaikutuksia

Hyvin tehdyt laihtumistutkimukset ovat osoittaneet, että ylipainoisen henkilön laihtuessa 10 prosenttia noin joka toinen, ja 15 prosenttia laihtuessa jopa kahdeksan kymmenestä, saavuttaa remission eli saavuttaa verensokeriarvot, jotka eivät enää täytä tyypin 2 diabeteksen kriteereitä1

Näin ollen ylipainoisen tyypin 2 diabeetikon tehokkain tapa korjata sokeriaineenvaihdunta onkin laihtuminen.

Oikein toteutettuna laihduttamalla voidaan laskea verenpainetta, kohonnutta kolesterolia ja matala-asteista tulehdusta, sekä parantaa unen laatua ja elämänlaatua. Kohonneen verenpaineen hyvä hoito suojaa munuaisten vajaatoiminnalta, aivoja infarkteilta ja verenvuodoilta sekä sydäntä infarktilta ja vajaatoiminnalta. Hyvä tapa laihtua on maltillinen pitkäaikainen laihduttaminen, jonka aikana oikeanlainen ruokavalio auttaa edistämään terveyttä. Diabeteshoitaja tai ravitsemusterapeutti pystyy auttamaan sopivan ruokamäärän ja -laadun muokkaamisessa tarpeitasi vastaavaksi.2

Kun puhutaan elämäntapamuutoksesta, eikä lyhytkestoisista kokeiluista, on tärkeää löytää sellaiset verensokerin säätelyä ja pitkäaikaisterveyttä edistävät ruokavalinnat, joita pystyt noudattamaan loppuelämäsi, sillä ruokavalio- ja liikuntatottumuksia pitäisi muuttaa pysyvästi, jotta paino ei palaudu ennalleen.

Minkälaisia laadullisia valintoja ruokavalion suhteen sitten pitäisi tehdä?

Sopiva hiilihydraattien määrä riippuu yksilöllisestä tarpeesta. Hiilihydraattien määrän kontrollointi on kuitenkin keskeinen tapa hallita verensokeria. Suositeltavimpia ovat laadultaan runsaskuituiset ja hitaasti sulavat hiilihydraatit. 

Kuitujen runsas määrä on tärkeää, sillä kuitujen määrä aterialla on käänteisessä suhteessa verensokerin nousuun aterian jälkeen. Paitsi kuidun saantia, myös verensokerin sääntelyä ja painonhallintaa voi edesauttaa syömällä päivittäin runsaasti kasviksia. Marjat, hedelmät ja pähkinät kuuluvat nekin päivittäiseen ruokavalioon, kunhan annoskoko säilytetään maltillisena ja valitaan laadultaan sopivia hedelmiä.3

Rasvojen lähteinä tulisi käyttää juoksevia kasviöljyä ja välttää kovia eläinperäisiä- sekä kookosrasvoja, sillä ne kohottavat veren kolesterolipitoisuutta ja lisäävät sokeriaineenvaihdunnan häiriötä sekä lievää tulehdusta pitkällä aikavälillä. 

Erityisesti hapatetut maitotaloustuotteet tukevat pitkäaikaisterveyttä, mutta maitotaloustuotteita ja niiden kasvipohjaisia korvikkeita tulisi muistaa nauttia kotimaisten suositusten mukaisesti. Punaisen ja erityisesti prosessoidun lihan käyttöä olisi hyvä vähentää, sillä niiden käyttö lisää pidemmällä aikavälillä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.3

Ylipainoisen tyypin 2 diabeetikon tehokkain tapa korjata sokeriaineenvaihdunta on laihtua. Hyvä tapa laihtua on maltillinen pitkäaikainen laihduttaminen, jonka aikana oikeanlainen ruokavalio auttaa edistämään terveyttä. 

Ruokavalio ja liikuntatottumuksia pitäisi muuttaa pysyvästi, jotta paino ei palaudu ennalleen. Diabeteshoitaja tai ravitsemusterapeutti pystyy auttamaan sopivan ruokamäärän ja -laadun muokkaamisessa tarpeitasi vastaavaksi.

Lähteet:

1: Lean ME, Leslie WS, Barnes AC ym. Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. Lancet 2018 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29221645/)

2. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00775

3. https://diabetesjasydan.fi/wp-content/uploads/2021/01/Potilasopas_T2D-ruokavalio_20210113_WEB.pdf