Sydäninfarkti yllätti täysin

You are currently viewing Sydäninfarkti yllätti täysin

Tyypin 2 diabetes kasvattaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihinLue kakkostyypin diabetesta sairastavan Erkin tarina.  

78-vuotiaalla Erkillä todettiin kakkostyypin diabetes jo noin 15 vuotta sitten. ”Se todettiin jonkun muun verikokeen yhteydessä. En itse osannut arvata sairastavani diabetesta, eikä lääkärikään tiennyt sitä epäillä”, Erkki kertoo. Tyypin 2 diabetes onkin diagnosointivaiheessa usein oireeton tai vähäoireinen.  

Kakkostyypin diabeteksen hoidoksi on riittänyt tablettihoito. Diabetesta on seurattu säännöllisesti diabeteshoitajan vastaanotolla. ”Hoitajan vastaanotolla on otettu kokeita ja mittailtu, missä mennään. Diabetes on pysynyt lääkityksellä hyvässä mallissa”, Erkki sanoo.  

Diabeteksen ollessa hyvässa hallinnassa Erkin olo oli hyvä. ”En ollut huomannut olossani mitään poikkeavaa”, hän jatkaa. Olo kuitenkin huononi äkillisesti, ja Erkin vaimo soitti ambulanssin. Erkillä todettiin sydäninfarkti. 

”Sitten minut lennätettiinkin Tampereelle sairaalahoitoon”, Erkki kertoo.  

Erkki 78v

Sydäninfarkti tuli yllätyksenä

Sydäninfarkti tuli Erkille täytenä yllätyksenä. Diabeteshoitajan kanssa ei ollut tullut koskaan puhetta siitä, että kakkostyypin diabetekseen liittyy kohonnut riski saada sydäninfarkti. 

”Kaikki arvot olivat olleet aina suht koht hyvät, eikä riski ollut tullut esille”, Erkki pohtii.  

”Kakkostyypin diabetesta sairastavien kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä lääkäriin ja hoitohenkilökuntaan, ja kysellä, mitä riskejä diabetekseen saattaa liittyä”, Erkki kehottaa. Riskien tiedostaminen voi tuoda lisämotivaatiota omasta terveydestä ja diabeteksen hoitotasapainosta huolehtimiseen.  

***

Tyypin 2 diabeteksen on todettu liittyvän suurentuneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Diabeteksen hoidon tärkeimpiä tavoitteita onkin sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisy. 

Sydän- ja verisuonisairauksien riskiä voi pienentää huolehtimalla diabeteksen hyvästä hoitotasapainosta terveellisten elintapojen ja lääkehoidon avulla. Hyvä hoito ehkäisee lisäsairauksien riskiä. Älä siis särje sydäntä, vaan pidä itsestäsi huolta. 

Lue lisää: http://diabetesjasydan.fi/diabetes-ja-sydan/ 

Katso Erkin tarina videona YouTubesta: https://www.youtube.com/watch?v=1AwAikswJO8

MPR-FI-100052-DIA-04-2020