Pidä itsestäsi huolta, myös poikkeusaikoina

You are currently viewing Pidä itsestäsi huolta, myös poikkeusaikoina

Viimeisen vuoden olemme eläneet monella tapaa poikkeuksellista ja haasteellista aikaa. Koronavirusepidemian hillitsemiseksi olemme pysytelleen kotioloissa ja antaneet terveydenhuollon työntekijöille ja muille kriittisillä aloilla työskenteleville mahdollisuuden tehdä työtään terveinä.  

Vaikka koronavirusta tuleekin kaikin keinoin välttää, emme silti saa unohtaa pitää huolta itsestämme muiden sairauksien osalta. Siksi nyt poikkeusaikoinakaan ei tulisi perua tarpeellisia pitkäaikaissairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen säännöllisiä seurantakäyntejä, jos sinulla ei ole koronaan viittaavia oireita. 

Sydän- ja verisuonisairaudet voivat pahentua, jos hoito tai diagnoosi lykkääntyy. On myös tärkeää, ettei lääkärin märäämää lääkitystä omin päin muuta tai lopeta. 

Poikkeusaikanakin on erittäin tärkeää käydä lääkärissä tarkistamassa, että sydänlääkitys on kunnossa tai diabeteksen hoito tasapainossa sovitulla vastaanottokäynnillä, sillä tyypin 2 diabetes on sydämen ja verisuonten sairaus, joka vaatii säännöllistä seurantaa ja aika ajoin hoidon ajantasaisuuden tarkastelua.  

Jos hoitoon hakeutuminen paikan päälle omaan hoitopaikkaan mietityttää, niin kannattaa selvittää myös mahdollisuudet puhelin- ja etävastaanotolle pääsyyn. Terveydenhuollon yksiköissä on panostettu pandemian aikaiseen suojautumiseen, joten potilaiden ei tarvitse pelätä sairastuvansa koronavirukseen sairaalassa ollessaan. Suomessa on myös edelleen normaalitilannetta vastaavat mahdollisuudet jokaisen akuutisti sairastuneen potilaan hoitoon. 

Äkillisissä sydänoireissa tulee edelleen hakeutua hoitoon viipymättä koronaepidemiasta huolimatta. 

Älä siis peru jo varattua aikaasi, jos sinulla ei ole koronaan viittaavia oireita ja hakeudu hoitoon aina tuntiessasi itsesi sairaaksi! 

Pidä itsestäsi huolta, myös poikkeusaikoina. 

Älä särje sydäntä – omaasi tai läheistesi.  

MPR-FI-100052-DIA-04-2020