Osallistu omaan hoitoosi

You are currently viewing Osallistu omaan hoitoosi

Pienin askelin kohti onnistunutta omahoitoa

Terveyskeskuslääkäri Satu Brinkmannilla on vuosien kokemus diabeetikkojen kanssa työskentelystä. Vaikka lääkäri voi edesauttaa omahoidossa onnistumista luomalla uskoa ja luottamusta potilaaseen, päävastuun lääkityksen ja muiden hoito-ohjeiden noudattamisesta kantaa aina potilas itse.

Tyypin 2 diabetesta sairastavan osallistamisessa omahoitoonsa yksi keskeisimmistä tekijöistä on onnistunut vuorovaikutus ja luottamus hoitavan tahon ja potilaan välillä. Jokainen diabeetikko on oma yksilöllinen persoonansa, ja siksi myös kyvyt, mahdollisuudet ja motivaatio omahoitoon osallistumiseen vaihtelevat. ”Yleisimpiä haasteita omahoidon toteuttamiseen syntyy siitä, ettei diabeetikko saa hoitoa osaksi arjen rutiinejaan, väsyy verensokerin ja verenpaineen omaseurantaan tai kamppailee esimerkiksi elintapamuutosten kanssa”, kertoo Heinolassa työskentelevä terveyskeskuslääkäri Satu Brinkmann.

Brinkmannin mukaan pitkissä hoitosuhteissa, jo valmiiksi tuttujen potilaiden kanssa on helpompaa selvittää, mikä hoidossa on tuottanut vaikeuksia ja millaista tukea tarvittaisiin. ”Tällöin tuntee jo valmiiksi potilaan arkea, mieltymyksiä, elintapoja ja kuinka hän tavallisesti jaksaa panostaa omaan hoitoonsa”, hän sanoo.

Omahoitoon liittyvien päätösten tueksi ja keskustelun pohjaksi hyvä työkalu on Boehringer Ingelheimin Diabetesluotsi. Sen tarkoituksena on lisätä ja tasa-arvoistaa potilaiden ymmärrystä diabeteksesta ja sen hoidosta. Diabeetikon ymmärrys omasta tilanteestaan ja hoidon toteuttamisen vaatimuksista ei ole aina itsestäänselvyys.

Miksi haluan pysyä terveenä?

Brinkmann haluaa alleviivata, että diabeteksen omahoitoon kannattaa sitoutua, jotta parhaiten voidaan ehkäistä diabeteksen vakavia liitännäissairauksia, kuten sydäninfarktia ja aivohalvausta. Hän kysyy potilailtaan vastaanotolla seuraavaa: ”Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä elämässä ja mihin tarvitset hyvää terveyttä? Yhdelle se voi olla kyky lenkkeillä, toiselle kulkea luonnossa, kolmannelle hoitaa lapsia tai lapsenlapsia. Joskus halu säilyttää ajokortti tuo motivaatiota sekä elintapa- että lääkehoidon toteuttamiseen. Pyrin viemään potilaan ajatukset aina kotiin, arkeen, läheisiin ihmisiin.”

Diabeetikon kannattaa suhtautua omahoitoonsa armollisesti. Liian isojen palojen ottaminen ei vie pitkälle, erityisesti elämäntapamuutoksissa. ”Jokaisella pitkäaikaissairaalla tulisi olla armoa itseään kohtaan ja uskoa tulevaan. Lääkärinä yritän aina onnitella potilasta pienistäkin edistysaskeleista”, Brinkmann kertoo.

Kun hoitosuunnitelma on kerran perusteellisesti yhdessä tehty ja potilaan näkökulma siinä hyvin huomioitu, vastaanottovälejä voi harventaa tai ne voidaan hoitaa vain puhelin- tai digikontaktilla, erityisesti nyt poikkeusaikoina. Lääkäri voi auttaa tyypin 2 diabeetikkoa omahoitoonsa sitoutumisessa ennen kaikkea siten, että potilas tuntee tulleensa kuulluksi ja palvelluksi yksilönä. ”Tavoitteenamme on, että potilaalle jää tunne, että hän tietää miten onnistua”, Brinkmann summaa.  

Pidä itsestäsi huolta, myös poikkeusaikoina. 

Älä särje sydäntä – omaasi tai läheistesi.  

Lue lisää potilaan osallistamisesta sivustoltamme.