Näin lasket riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautiin, jos sairastat tyypin 2 diabetesta

You are currently viewing Näin lasket riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautiin, jos sairastat tyypin 2 diabetesta

Sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisin syy tyypin 2 diabeetikkojen terveiden elinvuosien menetykselle. Laadukkaalla diabeteksen hoidolla sairastumisriskiä voidaan kuitenkin tehokkaasti ennaltaehkäistä, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Atte Vadén lääkärikeskus Mehiläiseltä.

Tyypin 2 diabetes tutkitusti moninkertaistaa todennäköisyyden sairastua erilaisiin sydän- ja verisuonisairauksiin, kuten sepelvaltimotautiin, sydämen vajaatoimintaan ja eteisvärinään. Sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisin tyypin 2 diabeetikkojen kuolinsyy ja merkittävin syy terveiden elinvuosien menetykselle. Diabeetikon kannalta huojentava tieto on, että hyvän hoidon avulla riskiä pystytään vähentämään suurissa määrin.

Mehiläisellä työskentelevä yleislääketieteen erikoislääkäri Atte Vadén kannustaakin diabeetikkoja huolelliseen elintapa- ja lääkehoitoon, jotta riski sydänsairauksiin saadaan mahdollisimman matalaksi. ”Huonosti hoidettu diabetes moninkertaistaa sydänsairauksien ja -ongelmien riskin, mutta erittäin hyvin hoidetussa diabeteksessa riski on periaatteessa sama kuin kenellä tahansa perusterveellä”, hän painottaa.

Terveelliset elämäntavat ovat hyvän sydänterveyden perusta

Miksi diabetes sitten saattaa altistaa sydän- ja verisuonitaudeille? Hoitamattomana diabeetikon verisuonet voivat vaurioitua ja tukkeutua, ja diabeetikon elimistössä on jatkuva, verisuonien seinämiä jäytävä tulehdustila. ”Koholla oleva verenpaine ja LDL-kolesteroli tukkivat verisuonien seinämiä. Korkeat verensokerit taas kovettavat ja vanhentavat verisuonien proteiinirakenteita. Nämä altistavat erilaisille sydän- ja verisuonisairauksille”, Vadén selittää.

Terveyttä edistävillä elintavoilla ja ruokavaliolla on suurin rooli sydänterveyden edistämisessä, kun sairastaa tyypin 2 diabetesta. ”Peruskallio on suositusten mukainen ruokavalio, joka sisältää paljon kasviksia, kuituja ja pehmeitä rasvoja ja vain maltillisesti suolaa. Terveellinen ruokavalio on sydänterveyden a ja o”, Vadén sanoo.

Lue lisää tyypin 2 diabeetikon ruokavaliosta ja lataa ruokavalio-opas täältä.

Ruokavalion lisäksi hyvään elintapahoitoon sisältyy totta kai liikunta. Liikunnan laadun sijaan tärkeämpää on määrä ja säännöllisyys. ”Ei tarvitse olla jotain tiettyä treenitapaa tai lajia, kunhan harrastaa liikuntaa säännöllisesti, useamman kerran viikossa”, hän ohjeistaa.

Tupakointi on myös merkittävä riskitekijä, mikä usein unohdetaan. Tupakoinnin vähentäminen ja lopettaminen kannattaa aina, erityisesti diabeetikoille.

Keho ja mieli kulkevat käsi kädessä

Vaikka ruokavalio ja liikunta ovat hyvän elintapahoidon perusta, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisessä tulisi muistaa myös muiden hyvinvointia edistävien tekijöiden merkitys. ”Usein unohdetaan, kuinka suuri vaikutus on hyvillä ihmissuhteilla. Tekijät, jotka tekevät mielelle hyvää, tekevät myös keholle hyvää”, Vadén huomauttaa.

Diabeetikon tulee toki myös noudattaa lääkärinsä ohjeistamaa säännöllistä diabeteslääkitystä. Kokonaisriskin arvioimiseksi tuleekin huomioida sekä elintapa- että lääkehoito, mutta monet muutkin tekijät vaikuttavat alttiuteen sairastua sydänsairauksiin: onko lähisuvussa tai potilaalla itsellään ollut aiemmin sydänsairauksia, onko ollut verenpainetta, munuaisongelmia, korkeaa kolesterolia tai verensokeria.

Myös hammasterveys vaikuttaa sydämeen. ”Moni ei tiedä, että hampaiden kiinnityskohtiin kertyvät bakteerit voivat siirtyä verenkiertoon sydämen ja munuaisten harmiksi”, Vadén muistuttaa.

Diabeetikoilla samat verenpaine- ja kolesterolitavoitteet kuin muillakin

Tyypin 2 diabeetikoiden olisi ihanteellista saada verenpaineensa normaaliksi tai mahdollisimman lähelle normaalia. Koholla olevassa paineessa sydän, munuaiset ja verisuoniputkisto joutuvat koville, mikä altistaa valtimokovettumataudille.

LDL-kolesteroli on myös keskeinen sydänsairauksien synnyssä. Siinä tavoitearvot ovat nykyisin diabeetikoilla jopa 1,8–1,4 välillä. ”Tiedetään, että mitä alemmas tyypin 2 diabeetikoilla LDL-kolesteroli saadaan, sitä pienemmät riskit heillä on sydänsairauksille, sydänkohtauksille ja sydänkuolemille”, Vadén kertoo.

Jos verenpainetta ja kolesterolia ei saada muuten laskettua, hyvällä ja tehokkaalla verenpaine- ja kolesterolilääkityksellä sydänsairauksien riskiä saadaan vähennettyä.

Stressaaminen on riski sydämelle

Vaikka tyypin 2 diabeetikon hoito olisi kokonaisuudessaan hyvällä mallilla, sydänsairaus tai jopa sydänkohtaus voi aina yllättää, täysin perusterveenkin. Kokonaisvaltaisella ennaltaehkäisyllä todennäköisyys sairastumiselle on kuitenkin pienennettävissä lähes perusterveen tasolle.

Tärkeää on muistaa, että vaikka huolehtisi kaikesta muusta, liika murehtiminenkaan ei ole hyvästä. ”Stressi ja huoli ovat myös riski sydämelle, tässäkin mieli ja ruumis käyvät käsi kädessä. Jos omahoitoon suhtautuu positiivisesti ja motivaatio siihen lähtee itsestä, on hyvät edellytykset pitkään ja terveelliseen elämään”, Vadén summaa.

Lue lisävinkit tyypin 2 diabeetikon jaksamiseen täältä.

Näin voit vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautiin, jos sinulla on tyypin 2 diabetes

1. Syö terveellisesti (ruokavalion perustana kasvikset, kuidut ja pehmeät rasvat)

2. Liiku säännöllisesti (määrä on tärkeämpää kuin laatu)

3. Noudata lääkärin ohjeistamaa diabeteslääkitystä

4. Seuraa ja hoida verenpainettasi ja LDL-kolesteroliasi

5. Muista myös henkinen hyvinvointi

Katso Atte Vadénin sydänvinkit tyypin 2 diabeetikolle videolta:

Artikkelin lähteenä käytetty Atte Vadénin haastattelua.