Katso ja kuuntele

Vinkkejä terveelliseen elämään diabeteksen kanssa

Tervetuloa videoluennolle

Videoluennollamme diabetologi Ari Aimolahti kertoo miksi tyypin 2 diabeetikon kannattaa huolehtia itsestään ja diabeteksestaan erityisesti nyt poikkeusaikoina.

Hyvällä tyypin 2 diabeteksen tasapainolla ehkäistään monia elämänlaatua haittaavia liitännäissairauksia.

Hannan haasteet

Laillistettu ravitsemusterapeutti (TtM) Hanna Partanen haastaa ehkäisemään ja hoitamaan tyypin 2 diabetesta päivittäin. Haasta itsesi tekemään yksi terveysteko joka päivä, ja huomaat pian terveyttä tukevien elämäntapojen olevan tärkeä osa arkeasi.

”Diabeetikon on tärkeä saada verensokeritasapaino hyvälle tolalle, jotta liitännäissairauksia ei syntyisi. Tässä auttavat terveet elintavat.”
Hanna Partanen
Designer

Ulkoilu ja perhe

Hanna Partanen muistuttaa diabeetikoita: muista henkinen hyvinvointi ja läheiset. Rentoudu vaikka luonnossa tai läheisten kanssa. Lataa akkuja itsellesi sopivalla tavalla. Pidä stressitasot matalalla.

Ravitsemus ja perhe

Sydän- ja verisuonitaudit periytyvät kahta reittiä: geeneissä ja perityissä elintavoissa. Ota tavaksi syödä hyvää, terveellistä ruokaa yhdessä perheen tai ystävien kanssa, ja anna terveellisten ruokailutapojen periytyä eteenpäin.

Verenpaine

Hanna Partanen suosittaa tyypin 2 diabeetikoille verenpaineen mittaamista säännöllisesti. Korkea verenpaine ei tunnu olossa, mutta erityisesti sydänterveyden kannalta on hyvä huolehtia, että paineet pysyvät kurissa.

Uni

Hanna Partasen vinkit diabetikon unen tärkeydestä. Nuku tarpeeksi. Riittävä uni helpottaa painonhallintaa ja auttaa verenpaineen hallinnassa.

Tupakointi

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen suosittelee, että tyypin 2 diabeetikon kannattaa harkita tupakoinnin lopettamista vakavasti. Tupakointi lisää diabeteksen liitännäissairauksien syntymistä ja muun muassa hidastaa haavojen paranemista.

Ravitsemus

Hanna Partanen vinkkaa syömään värikästä ruokaa. Sydänystävällinen ruoka sisältää runsaasti kasviksia. Suosi keitto-, pata- tai wokkiruokia, joihin kasviksia on helppo lisätä.

Diabeteksella ja sydänsairauksilla on yhteys.

Tyypin 2 diabeteksella ja sydänsairauksilla on yhteys. Elintavoilla voit vaikuttaa riskiisi sairastua. Huolehdi diabeteksen hoidosta mahdollisimman hyvin!

Pidä itsestäsi huolta.

Älä särje sydäntä – omaasi tai läheistesi.