Turkulaisen Sari Merivallin (vas.) ja helsinkiläisen Jaana Waegelein-Mallaston (oik.) ystävyys alkoi kaksikymmentä vuotta sitten, kun naiset tapasivat lastensa kautta. Jos mahdollista, ystävyys lujittui entisestään vuonna 2013, kun Sarilla todettiin tyypin 2 diabetes.
Hädässä ystävä tunnetaan, mutta tukipilaria tarvitaan myös aivan tavallisen arjen keskellä. Millä eri tavoin ystävä voi tarjota tukeaan diabeetikon elämässä?
Ystävä ei kysy ”mikä on hiilari?”
Sarin mielestä hyvä ystävä tuntee diabetesta sairautena. ”Ystävä tuntee sairauden termejä ja tietää, mitä ruokia diabeetikko pystyy syömään”, Sari pohtii. ”Hyvä tukija ottaa sen verran diabeteksesta selvää, että ymmärtää sairauden logiikkaa.”
Sydänystävä myös tuuppaa lempeästi lääkäriin, kun on käynnin aika. ”Kun minulla on kynnystä mennä lääkäriin, Jaana kannustaa, että varaa jo se aika”, Sari kiittää.
Ystävälle pulla ei ole pommi
Sarin mielestä hyvä ystävä ei syyllistä, vaikka joskus repsahtaisi herkuttelemaan. Jaana on samaa mieltä ja lisää, että ystävä voi kuitenkin auttaa noudattamaan terveellistä ruokavaliota.
”Kun Sari tulee Helsinkiin, katson, että jääkaapissa on valmiina diabeetikolle sopivaa ruokaa”, Jaana kertoo. ”Lähtiessämme teatteriin tai näyttelyyn lasken aikaa seuraavaan ruokailuun ja mietin, pitäisikö ennen lähtöä kuitenkin syödä jotain.”
”Diabeetikon ystävänä oleminen on myötäelämistä. Diabeetikko itse hoitaa sairautensa, mutta kaveri elää mukana”, Jaana tiivistää.
Ystävä ei arkaile, kun on tosi kyseessä
Kiitollisuus kuultaa läpi, kun Sari puhuu yhteisistä kokemuksistaan Jaanan kanssa.
”Tulee mieleen yksi tilanne, jossa Jaanan tuki oli todella tärkeää”, Sari sanoo. ”Alta pari vuotta sitten olimme Turussa matkalla museoon. Siitä tarkoitus oli mennä kahville ja syömään. Se oli jo korona-aikaa, eli ravintolat ja kaupat eivät olleet auki.”
”Museo olikin kiinni, joten menimme takaisin autoon. Kun mittasin verensokerin, se oli pudonnut vaarallisen alas. Verensokerini oli muistaakseni 3,1. Menin paniikkiin. Mietin vain: apua, missä kauppa, missä kioski? Mitään ei näkynyt lähistöllä”, Sari muistelee.
”Jaana on räväkkä persoona. Hän syöksyi heti autosta ulos ja huusi, onko kellään mitään syötävää, tämä nainen on menossa tajuttomaksi. Itse en olisi uskaltanut kysyä edes paniikkitilanteessa. Meinasin lähteä etsimään kauppaa, mutta Jaanalla oli rohkeutta kysyä.”
”Huomasin lapsiperheen ja pohdin, että heillä on pakko olla jotain. Kerroin, että ystävälläni on diabetes ja kysyin, onko mitään syötäväksi annettavaa. En hävennyt, en arastellut enkä odottanut. Nainen antoi kaiken, mitä hänellä oli ja Sarin verensokeri saatiin nousuun”, Jaana kiittää huokaisten.
Diabeteksen hoito on muutakin kuin verensokerin alentamista
Sari on saanut läheisiltään tukea myös jalkavaivoihinsa. Hän kärsi pitkään varpaiden tunnottomuudesta ja turvonneesta jalkapöydästä.
”Ystävä kannusti hoitoon ja vinkkasi lääkärin, johon olen ollut todella tyytyväinen.”
Diabetes on sydän- ja verisuonisairaus, jonka vaikutukset ulottuvat koko kehoon. Siksi diabeteksen nykyhoito on muutakin kuin verensokerin alentamista.
Monella diabeetikolla on useita lääkityksiä. Sarin mielestä lääkärin kannattaisi kertoa, miksi eri lääkkeitä syödään.
”Lääkäri on hoidossa todella tärkeä ihminen. Arvostan lääkäriä, jonka ammattitaitoon voin luottaa ja joka sanoo suoraan, mitä pitäisi parantaa ja miten se tehdään”, Sari päättää.
Mistä vertaistukea voi saada, jos ystäviä ei ole tai he asuvat kaukana?
Jokainen diabeetikko tarvitsee joskus tukea sairautensa kanssa elämiseen. Vertaistukea diabeteksen kanssa elämiseen löydät esimerkiksi paikallisista diabetesyhdistyksistä.
Näin otetaan sydän ystäväksi –
vinkkejä tyypin 2 diabeetikolle ja hänen läheisilleen
Terveelliset elämäntavat ovat olennainen osa diabeteksen omahoitoa – ja mikä parasta, säännöllisestä liikunnasta ja monipuolisesta ravinnosta hyötyvät muutkin kuin diabeetikot. Juhlistakaa ystävyyttänne yhteisin sydänystävällisin valinnoin. Terveystalkoisiin voi lähteä myös isommalla porukalla!
1. Liikuntaharrastus tuo virtaa kaikille
Merkitkää säännöllinen liikunta kalenteriin, niin terveellisestä tavasta on helpompi pitää kiinni. Etsikää yhdessä liikuntamuoto, joka tuottaa kaikille iloa. Sopisiko teille torstaitanssi, lauantailenkki tai sunnuntaisulkapallo?
2. Hyvässä seurassa kelpaa kokkailla
Terveellinen, monipuolinen ruokavalio on yksi parhaista keinoista ottaa sydän ystäväksi. Napatkaa hakukoneesta diabeetikolle sopiva resepti, laittakaa hyvää musiikkia soimaan ja tehkää ruuanlaitosta herkullinen yhteinen kokemus.
3. Huolehtimalla sydämestä huolehdit itsestäsi – ja ystävästä
Sydän on yhteydessä moniin elimiin, esimerkiksi munuaisiin. Pitämällä huolta sydämestäsi huolehdit kokonaisvaltaisesti terveydestäsi. Ja ystävän sydämestä.
Toivotamme mitä parhainta sydänystävänpäivää kaikille diabeetikoille tukijoukkoineen!