Miksi diabeetikon kannattaa käydä etävastaanotolla?

You are currently viewing Miksi diabeetikon kannattaa käydä etävastaanotolla?

Kontrollikäyntien korvaaminen etävastaanotoilla on poikkeusaikana suositeltavaa

Etävastaanotto on tavallinen lääkärin ja potilaan kohtaaminen, joka voidaan tehdä ilman tarvetta olla fyysisesti samassa tilassa, esimerkiksi video- tai äänipuhelun välityksellä. Lääkärikeskus Aavan sisätautilääkäri Ari Aimolahti suosittelee etävastaanottoaikojen hyödyntämistä nyt korona-aikaan erityisesti kroonisten pitkäaikaissairauksien hoidossa, jos perinteisen vastaanottoajan varaaminen mietityttää.  

Etävastaanotto soveltuu parhaiten potilaille, joilla on jo aikaisempaa historiaa saman lääkärin kanssa. Akuuteissa tilanteissa tai ensimmäistä vastaanottoaikaa varattaessa se ei ole paras vaihtoehto, sillä osa ensikäyntien tutkimuksista saattaa vaatia fyysistä kontaktia.

”Ensimmäisellä käynnillä on paljon erilaisia asioita läpi käytävänä, kuten pitkä tautihistoria ja lääkitykset. Silloin olisi myös hyvä määrittää potilaan status, eli esimerkiksi kuunnella sydäntä tai tutkia jalkoja, joita ei voida tehdä etänä”, Aimolahti huomauttaa.

Vastaanotolle helposti, turvallisesti ja vaivattomasti

Etävastaanottoajan voi varata lääkäriasemasi asiakaspalvelun tai nettiajanvarauksen kautta. Vastaanottoon kannattaa varata noin 15­–30 min aikaa, riippuen ajanvarauksen syystä.

Etävastaanotolla käydään tavallisen lääkärivastaanoton tapaan läpi keskeiset potilastiedot. Potilaan on hyvä valmistautua kertomaan omasta sairaus- ja hoitohistoriastaan sekä oireistaan. Lopuksi lääkäri määrittää potilaalle hoitosuunnitelman ja kirjoittaa tarvittavat lääkereseptit.  

Etävastaanottojen avulla voidaan vähentää matkustamiseen kuluvaa aikaa ja vaivaa. Erityisesti koronan riskiryhmiin kuuluville ja ikäihmisille se on huoleton, vaivaton ja turvallinen tapa asioida lääkärin kanssa. ”Monien vastaanottoaikojen takia on turha kulkea lääkäriin. Esimerkiksi hoidon tehostamiskontrollien tai tutkimustulosten läpikäyntien takia varatut ajat voidaan hyvin korvata etävastaanotoilla”, Aimolahti sanoo.

Aimolahti haluaa korostaa, että tarpeellisia lääkärikäyntejä ei tulisi nyt poikkeusaikoinakaan jättää väliin. Jos ei kroonisia sairauksia hoideta, niihin liittyvät liitännäissairaudet lisääntyvät. ”Liitännäissairaudet taas aiheuttavat potilaille lisääntyviä kustannuksia ja ennen kaikkea elämänlaadun ongelmia. Vaikka korona jyllää, pitäisi perussairauksia muistaa hoitaa”, hän painottaa.

Sisätautilääkäri Ari Aimolahti kertoo videollamme, miksi etävastaanotolla kannattaa korvata monet fyysiset lääkärikäynnit nyt korona-aikana.

Älä siis peru jo varattua aikaasi, jos sinulla ei ole koronaan viittaavia oireita ja hakeudu hoitoon aina tuntiessasi itsesi sairaaksi! 

Lue lisää aiheesta artikkelistamme.

Pidä itsestäsi huolta, myös poikkeusaikoina. 

Älä särje sydäntä – omaasi tai läheistesi.