Sydänystävällisestä ruoasta on apua myös diabeteksen hallintaan

You are currently viewing Sydänystävällisestä ruoasta on apua myös diabeteksen hallintaan

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo, miksi sydänystävällinen ruokavalio on tyypin 2 diabeetikolle tärkeää.  

Diabeteksella ja sydän- ja verisuonisairauksilla on todettu olevan yhteys. Tyypin 2 diabetesta sairastavilla on todettu olevan kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. ”Itse ajattelen niin, että diabetes oikeastaan on sydän- ja verisuonisairaus”, ravitsemusterapeutti Anette Palssa totetaa. 

Diabeetikon kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin vaikuttaa muun muassa se, että verenkierrossa pyörivät punasolut sokeristuvat, mikä heikentää verenkiertoa pienissä verisuonissa. ”Se vaikuttaa muun muassa munuaisten ja silmänpohjien toimintaan”, Anette Palssa lisää.  

Ruokavalio on osa tyypin 2 diabeteksen hyvää hoitoa 

Hyvällä ravitsemuksella ja muilla elämäntavoilla voi itse vaikuttaa diabeteksen hoitotasapainoon. ”Ruokavaliolla voi vaikuttaa siihen, että ensinnäkin pärjätään vähemmillä diabeteslääkkeillä, ja toisaalta lääkkeet ikään kuin toimivat paremmin”, Anette Palssa kertoo. Joskus elämäntapamuutokset voivat jopa johtaa kaikista diabeteslääkkeistä luopumiseen.

”Diabeteksen hyvä hoito on usein joka tapauksessa elämäntapamuutosten tekemistä”, Anette Palssa muistuttaa.  

Sydänystävällinen ruokavalio sisältää kuituja, kasviksia ja pehmeää rasvaa  

Diabeetikon kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti ateroiden rytmitykseen. 

”On hyvä syödä säännöllisesti, mutta kuitenkin välttää jatkuvaa napostelua”, Anette Palssa muistuttaa. Hiilihydraateista kuitupitoiset vaihtoehdot ovat hyviä valintoja, ja kasviksia kannattaa lisätä mukaan reilusti. Valkoiset viljat ja sokeri on sen sijaan hyvä jättää vähemmälle. 

Myös rasvan laatu kannattaa huomioida. ”Tiedetään, että pehmeiden kasvirasvojen suosiminen ja eläinperäisten rasvojen vähentäminen on sydän- ja verisuonisairauksien kannalta merkityksellistä”, Anette Palssa korostaa. 

Punaisen lihan käyttöä kannattaa siis vähentää ja suosia sen sijaan kasviperäisiä proteiinilähteitä, kalaa ja vaaleaa lihaa. 

Painonhallinta on merkityksellistä verensokeriarvoille 

Usein tyypin 2 diabeetikolla on tarve pudottaa painoa. ”On tiedossa, että kun on paljon painoa, on haastavampaa saada verensokeri normaalille tasolle”, Anette Palssa kertoo. ”Kun painoa saadaan pysyvästi alaspäin, verensokeri pysyy paremmin hallinnassa ja riskit liitännäissairauksiin ovat pienemmät”, Palssa jatkaa.  

On huomattu, että jo muutamankin kilon painonpudotus parantaa sokeritasapainoa. ”Usein ajattelemme, että pitäisi pystyä tekemään kauhean paljon kerralla, mutta jos rutinoi pieniä asioita vähitellen arkeensa, niin huomaamatta tuleekin tehtyä isompi muutos”, Anette Palssa kannustaa. 

***  

Tyypin 2 diabeteksen on todettu liittyvän suurentuneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Diabeteksen hoidon tärkeimpiä tavoitteita onkin sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisy. Sydän- ja verisuonisairauksien riskiä voi pienentää huolehtimalla diabeteksen hyvästä hoitotasapainosta terveellisten elintapojen ja lääkehoidon avulla. Hyvä hoito ehkäisee lisäsairauksien riskiä. Älä siis särje sydäntä, vaan pidä itsestäsi huolta.  

Lue lisää: http://diabetesjasydan.fi/diabetes-ja-sydan/ 

Katso Anetten videot:

Tyypin 2 diabetekses, elämäntapamuutokset ja motivaatio: https://youtu.be/6bScfMxTpwk

Sydänystävällinen ruokavalio diabetespotilaalle: https://youtu.be/dnJ3qrtFFqo

MPR-FI-100052-DIA-04-2020